Hrvatska, Nekategorizirano

MUH predstavio projekt “Senior 2030 – Tematsku mrežu za politiku aktivnog starenja”

Foto Hina/ Dario GRZELJ

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) predstavila je u četvrtak projekt “Senior 2030 – Tematska mreža za politiku aktivnog starenja u Hrvatskoj” kojem je cilj unaprijediti život starijih sugrađana.

Projekt je vrijedan 3,6 milijuna kuna, a 85 posto iznosa sufinancirano je EU sredstvima, dok je iz državnog proračuna dodijeljeno 15 posto sredstava.

Predsjednica MUH-a Višnja Fortuna istaknula je mrežu koju su pokrenuli u sklopu projekta koju će razvijati i kroz koju će se širiti broj zagovaratelja projekta kako bi što više napravili za umirovljenike, poboljšali njihovu kvalitetu života te da bi učinili iskorak u okviru civilnih udruga.

“Cilj projekta je dugoročno razvijanje i jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave, socijalnih partnera i visoko obrazovanih znanstvenih institucija s ciljem kreiranja poticajnog okruženja i kvalitetne suradnje za razvoj politika aktivnog starenja u Hrvatskoj nakon 2020.”, kazala je Fortuna.

Kroz projekt žele razviti kvalitetnu podlogu i prijedloge nacionalnih politika u šest ključnih područja.

“To su podrška aktivnom i zdravom starenju, digitalnoj revoluciji u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi, promocija aktivne participacije starijih osoba na tržištu rada, stvaranje novih roba i usluga, nezavisno življenje u okviru zajednice starijih osoba, prevencija siromaštva i socijalne isključenosti umirovljenika te mirovinska reforma za aktivno starenje”, naglasila je Fortuna.

Istaknula je kako projekt doprinosi politici aktivnog starenja u Hrvatskoj kroz koncept srebrne ekonomije.

Također će razvijati suradnju s OCD-om, institucijama visokog obrazovanja te s predstavnicima relevantnih institucija i poduzetnika u izradi, promociji i zagovaranju javnih politika kojima žele utjecati na njihovo unapređenje kvalitete i odgovaranja na suvremene, društvene i gospodarske potrebe u društvu.

Predstavnica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je koordinator projekta, Vesna Vašiček naglasila je kako u sklopu istraživačkog dijela projekta sudjeluje šest istraživača, tri redovita profesora i tri docenta.

“Kao projektni tim smo značajno zastupljeni u ovome projektu. Naša ključna uloga je u tome da kroz našu ekspertizu podupiremo ove aktivnosti, to jest naročito u području provedbe istraživanja, ispitivanja javnog mnijenja, pripreme podloga za provedbu istraživanja i obradu istraživanja”, kazala je Vašiček.

Kao glavni doprinos projektu istaknula je umrežavanje i povezivanje relevantnih dionika gdje će se vidjeti problemi i otvorena pitanja umirovljeničke populacije i gdje će svaki dionik na svoj način dati svoj doprinos u promišljanju javnih poltika koje su u fokusu projekta.

Partneri u projektu su Grad Zagreb, Hrvatska udruga socijalnih radnika, Zaklada “Zajednički put” te MUH-ove podružnice u Bjelovarsko-bilogorskoj, Krapinsko-zagorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Međimurskoj županiji te ogranci u Osijeku i Zagrebu. (Hina)

…………

Projekt je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na Pozivu „Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada“ – Komponenta 1.