Aktualno, Hrvatska

Besplatne radionice za djecu i odrasle u sklopu nadolazećeg ‘Sajma 3N: Napusti normalne naprave’ u Rijeci

Nakon četiri godine pauze, 19. i 20. travnja održat će se peti po redu Sajam 3N: Napusti normalne naprave, koji uz zanimljiv izlagački dio u Filodrammatici i glazbeni dio u Klubu Manual, donosi i bogat program radionica za djecu i odrasle na različitim lokacijama u Rijeci.

Ovogodišnje izdanje Sajma okuplja uradi-sam entuzijaste iz Hrvatske i Slovenije koji razvoj tehnologije ne prepuštaju olako industriji, već sami mijenjaju postojeće i stvaraju nove naprave i objekte, upotrebom elektronike i prirodnih resursa, ili reciklažom umjetnih materijala kako bi stvorili nešto novo, duhovito, korisno i ekološki prihvatljivo.

Zainteresirani sudionici imaju priliku na čak sedam radionica usvojiti nova znanja i naučiti poneki trik koji će im pomoći u otvaranju imaginacije i stvaranju konkretnih naprava.

U prostorima Radija Rože, u petak i subotu od 16 do 19 sati, radionicu glazbene produkcije pod nazivom DIY Mastering održat će poznati sisački producent, kompozitor i DJ elektroničke glazbe Saša Rajković Zarkoff, vlasnik studija Sensorium i mastering inženjer za brojne inozemne izdavačke kuće. Iako se tema masteringa često mistificira i prevladava (dobrim dijelom istinito) mišljenje da je to najbolje prepustiti profesionalcima s vrhunskom opremom u studijima sa savršenom akustikom, voditelj ohrabruje zainteresirane sudionike mišlju da je ponekad potrebno zasukati rukave i snaći se s onime što nam je dostupno.

Za vrijeme trajanja izlagačkog dijela sajma, u petak 19. travnja zagrebačka organizacija Radiona održat će dvije radionice u Filodrammatici. Od 17 sati trajat će pop-up radionica pod nazivom Radionin DIY Synth, na kojoj će svi zainteresirani posjetitelji moći izraditi jednostavan elektronski uređaj za stvaranje zvuka koji je osmislio Igor Brkić. Uz osnove lemljenja, elektronike i spajanja žica, sudionici će imati priliku zasvirati na svojim ‘mini sintesajzerima’ koje po završetku radionice mogu ponijeti kući. Druga radionica, pod nazivom Jazavac ORI, trajat će od 18 do 19.30 sati, a njezini će polaznici savladati osnove elektronike i lemljenja, i izrađivati naprave koje se mogu koristiti kao bedževi, broševi ili privjesci za ključeve.

Istovremeno će u Dječjoj kući trajati radionica bojanja majica borovom korom za polaznike od 7 do 10 godina, koju će od 17 do 19 sati voditi etnolog i antropolog Duje Dorotka iz Muzeja općine Jelsa. Radionica je osmišljena s ciljem očuvanja i transfera znanja o tradicijskoj vještini bojenja ribarskih mreža prirodnim pigmentom dobivenim iz kore bora, koja će u ovom slučaju biti primijenjena na bojanje bijelih pamučnih majica.

Idućeg dana, u subotu 20. travnja, Dječja kuća bit će mjesto održavanja još jedne radionice namijenjene mlađim uzrastima: od 10 do 13 sati, Sendi Mango i Jurij Pavlica iz slovenske organizacija BridA održat će radionicu Konstrukcija svemirskih letjelica, čiji će polaznici uz stručnu pomoć izrađivati lansirnu rampu i modele raketa koje mogu letjeti uz pomoć pritiska vode.

Za to vrijeme, pod vodstvom riječkog „lovca na zvukove“ Ive Vičića i ljubljanske umjetnice Robertine Šebjanič održavat će se radionica prisluškivanja zvukova podmorja, za što će se koristiti hidrofoni, posebni mikrofoni koji detektiraju zvučne valove pod vodom. Radionica će se održavati na području oko nekadašnje Lansirne rampe Torpedo od 10:30 do 13 sati, i namijenjena je polaznicima starijim od 18 godina. Od 11 do 15 sati, slovenska umjetnica Monika Pocrnjić održat će u Filodrammatici radionicu pod nazivom zapeSYNTHnica, na engleskom jeziku, čiji će polaznici izrađivati posebnu vrstu sintesajzera jednostavne izrade koji se može nositi na ruci u obliku narukvice i kojim se može upravljati pomoću svjetla.

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mjesta potrebno najaviti dolazak. Za programe u Dječjoj kući, mjesto za radionicu bojanja majica borovom korom moguće je rezervirati na ovoj poveznici, odnosno na ovoj poveznici za radionicu konstrukcije svemirskih letjelica. Na preostale radionice prijave se primaju putem ove poveznice.

Više o programu Sajma 3N doznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more, koja događaj organizira u okviru Made in platforme za suvremeni obrt i dizajn.

 

 

Projekt sufinancira Europska unija. Stavovi i mišljenja izraženi u projektu odnose se isključivo na autore i ne moraju nužno odražavati stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu, koji za njih ne mogu snositi odgovornost.

 Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Drugog mora i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 Program Sajma 3N podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Rijeka – Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade

 Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova

 Drugo more je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

 

Made in platforma sufinancirana je sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije, kao i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.