Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt Digitalna.hr proveo istraživanje: 70 posto osoba iz ranjivih skupina ne koristi digitalne javne usluge

U srijedu je u Varaždinu održan okrugli stol u sklopu kojeg su predstavljeni rezultati istraživanja i smjernice o digitalnoj uključenosti starijih osoba, osoba s invaliditetom i stanovnika ruralnih sredina na području Varaždinske županije. Zabrinjavajući su podaci da više od 70 posto stanovnika iz ranjivih skupina ne koriste digitalne javne usluge ili to netko drugi radi za njih. Istraživanje se provodilo u okviru trogodišnjeg projekta Digitalna.hr, u kojem ODRAZ sudjeluje kao partner.

Plan Europske unije je da do 2030. godine sve javne usluge budu digitalizirane. Tko do tada neće znati i moći koristiti ove usluge imat će veliki problem, istaknuo je na početku okruglog stola Žarko Čižmar, izvršni direktor Telecentra, koji je nositelj trogodišnjeg projekta “Digitalna.hr”. Glavni cilj projekta je razvoj digitalne pismenosti građana Hrvatske.

Na predstavljanju rezultata istraživanja prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stirčak koji je napomenuo kako je u današnje doba digitalizacija prisutna u svim sferama života te je život bez digitalne tehnologije postao nezamisliv.

“Iznimno je važno da se korištenje digitalnih usluga omogući pripadnicima „ranjivih“ skupina, dakle našim starijim građanima, žiteljima koji žive u ruralnim područjima te osobama s invaliditetom. Ako usporedno s razvojem različitih e-usluga nećemo raditi na njihovoj uključenosti, tada će im biti još teže i neće imati koristi od digitalizacije. To je zasigurno izazov za sve aktere, kako iz javnog, tako i realnog te neprofitnog sektora, no svačiji doprinos je jednako važan i potreban. Želim da doseg projekta bude što širi te da zajedničkim snagama kreiramo društvo u kojem tehnologija zbilja radi za čovjeka” – istaknuo je župan Stričak.

Istraživanje se provodilo unutar radne skupine „Digitalno građanstvo“ u koju su uključeni ODRAZ – Održivi razvoj zajednice (koordinator skupine), Telecentar, Fakultet organizacije i informatike Varaždin te Hrvatski informatički zbor. Rezultete su predstavile Nikolina Žajdela Hrustek i Antonela Čižmešija s Fakulteta organizacije i informatike.

Istraživanje se provodilo u Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu o digitalnoj inkluziji ranjivih skupina stanovništva, a s aspekta pristupa i korištenja digitalnih tehnologija. Osnovni rezultati pokazuju da se digitalne tehnologije koriste, ali prepreke predstavljaju visoki troškovi ili nedostatak kompetencija za korištenje. S obzirom na ambiciozne ciljeve Europske komisije da bi do 2030. godine sve javne usluge trebale postati digitalne, zabrinjavajući je rezultat da se više od 70 posto stanovnika iz ranjivih skupina izjasnilo da ili ne koriste digitalne javne usluge ili to netko drugi radi za njih. Stoga je potrebno provoditi digitalnu inkluziju, pri čemu se ne smije dozvoliti da digitalna tehnologija, umjesto da spaja ljude i doprinosi boljoj kvaliteti života, dovodi do digitalnog jaza – istaknula je izv. prof. dr. sc. Nikolina Žajdela Hrustek s Fakulteta organizacije i informatike Varaždin.

Na okruglom stolu o digitalnoj inkluziji raspravljali su, uz Žarka Čižmara iz Telecentra i izv. prof. dr. sc. Nikoline Žajdela Hrustek s FOI-a, i mr. sc. Robert Kelemen, pomoćnik pročelnika za razvojne programe Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Lidija Zečević, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, Maja Lehman, voditeljica Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin i Nevenka Kobal, predstavnica udruga umirovljenika. Raspravu je moderirala Ksenija Vorberger iz ODRAZ-a.

Projekt “Digitalna.hr” sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, nositelj projekta je Telecentar, a partneri na projektu su, uz FOI i Sveučilište Sjever, Udruga Dobar dan, Institut za javne financije, Visoko učilište Algebra, Centar tehničke kulture Rijeka, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Institut za razvoj i inovativnost mladih, Hrvatski informatički zbor, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Hrvatska udruga poslodavaca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Telecentra.. (Izvor: Odraz.hr)